تعریف گلخانه

فضایی است که که قابلیت کنترل شرایط محیطی مناسب را برای رشد گیاهان را داشته باشد.
جهت گلخانه ها از نظر عرض جغرافیایی در عرض های جغرافیایی بالای ۴۰ درجه شمالی به صورت شرقی – غربی است و در عرض های پایین ۴۰ درجه شمالی به صورت شمالی – جنوبی است ( در ایران گلخانه ها را به صورت شمالی – جنوبی احداث می کنند). البته باد غالب منطقه هم باید در نظر بگیریم. بدین صورت که سازه عمود بر جهت وزش باد ساخته نشود.
طبقه بندی:
۱٫ از نظر شکل و ساختمان
۲٫ از نظر دما
۳٫  گلخانه ها بر حسب اینکه چه نوع مصالح ساختمانی در آن‌ها بکار برده شده است به نوع ثابت و متحرک تقسیم‌بندی می¬شوند. گل¬خانه¬های ثابت و متحرک بنا ¬بر نیاز در موقعیت معین، در جایی که مدنظر ما است احداث می¬شوند.

گلخانه های ثابت، به گلخانه هایی گفته می‌شود که مصالح ساختمانی بکار رفته در آن‌ها از جنس پایدار و با دوام باشد. پس باید سالیان سال از آن‌ها استفاده کرد. بنابراین نکاتی در ساخت گلخانه‌های ثابت باید در نظر گرفته شود.
انواع گلخانه های ثابت
یکطرفه: از یک جهت از نور کامل آفتاب بر  خوردار است و از جهت دیگر از مصالح ساختمانی پوشیده شده است.بطوریکه دیوار جنوبی آن کوتاهتر از دیوار شمالی بوده و جهت گلخانه شرقی- غربی می باشد و زاویه سقف آن ۳۰ – ۵۵ درجه است. این نحوه ساخت و ساز گل خانه برای مناطقی با شرایط محیطی نسبتاً دشوار بسیار مطلوب است. در مناطقی که سرمای شدید یا یخبندان‌های طولانی وجود دارد، ساخت این گلخانه‌ها به صرفه می‌باشد.

دو طرفه: این گلخانه از دو سقف شیبدار مساوی تشکیل شده است. از دو جهت بطور کامل از نور آفتاب بهره مند است. این گلخانه برای کشت و پرورش بسیاری از محصولات، گلخانه ای اعم از گلها و صیفی جات ایده آل و مناسب است. زیرا از جهت نور و درجه‌ی حرارت بطور کامل از نور خورشید بهره می‌برد.

گلخانه نیمه دو طرفه:شبیه گلخانه های دوطرفه است با این تفاوت که سقف آن از دو شیب نامساوی تشکیل شده است میزان دریافت نور در این گلخانه بیشتر از گلخانه های یکطرفه و کمتر از گلخانه های دوطرفه می باشد. از یک جهت بطور کامل از نور آفتاب برخوردار است و از جهت مقابل تا نیمه از مصالح ساختمانی پر شده و نیمه دیگر از جنس شفاف (شیشه) است.

گلخانه های سه  گانه هر کدام برای یک اقلیم معین مناسب می‌باشند. اما بطور کلی برای مناطق مختلف ایران دو طرفه بسیار مناسب و مطلوب هستند. چرا که در کشور ما، به علت برخورداری از نور فراوان مخصوصاً در زمستان می‌توان در مصرف سوخت صرفه جویی بسیار خوب و با ارزشی داشت.
نیم استوانه ای یا کوانست (Quonset )
امروزه بیشترین طرفدار را داشته زیرا:
اولا : ارزانتر از گلخانه های دیگر است .
دوما: به راحتی قابل جابجایی می باشد به علت کاربرد پیچ و مهره
سوما: پلاستیک به راحتی روی این اسکلت ها قرار می گیرد و پلاستیک را می توان محکم کرد و میزان کاهش نور عبوری را به حداقل رساند
تقسیم بندی گلخانه ها از نظر دما
۱٫ گلخانه های گرم
این گلخانه برای نگهداری گیاهان مخصوص مناطق گرمسیری مثل آناناس یا کاکتوس ها است حرارت ۱۸ – ۲۵ درجه سانتیگراد
۲٫ گلخانه گرم و مرطوب
این نوع مخصوص تکثیر گیاهان است درجه حرارت آن ۱۸ – ۲۵ درجه سانتیگراد است
۳٫ گلخانه معتدل یا نیمه گرم
برای نگهداری گیاهان مناطق معتدل و اکثر گیاهان و گلهای آپارتمانی ساخته می شوند. دمای آن ۱۸-۱۲ درجه سانتیگراد
۴٫ گلخانه خنک
برای نگهداری گیاهان در فصل سرد دمای آن ۱۲-۶ درجه سانتیگراد است

انواع شاسی
۱٫ شاسی سرد
۲٫ شاسی گرم
۱٫ شاسی سرد: جعبه بزرگ بدون کف و با دری شیب دار ارتفاع قسمت بلند آن ۵۰-۴۰ سانتی متر است که روی ان را با شیش یا پلاستیک پوشش می دهند. اندازه استاندارد آن ۹۰-۱۸۰ سانتی متر و عمق آن ۳۰ سانتی متر در نظر می گیرند در ته شاسی تقریبا ۱۰ سانتی متر و یا بیشتر خاک مخلوط با کود حیوانی و گیاهی می ریزیم حتی الامکان محل آن بادگیر نباشد و از سایه نیز دور باشد . از شاسی جهت مقاوم نمودن قلمه ها و نگهداری نشاها استفاده می شود در ضمن در این شاسی فقط از نور خورشید جهت گرم نمودن استفاده می شود.
۲٫ شاسی گرم: دارای مشخصات کاملا شبیه به شاسی سرد است با این تفاوت که در آن سیستم گرم کننده استفاده می شود. حرارت از طریق المنت های برقی و یا لوله های آب گرم در زیر بستر تامین می شود این سیستم ها در کف شاسی قرار داده شده و روی آن را با ماسه پوشش می دهند. در قدیم برای گرم کردن شاسی از کودهای پوسیده دامی استفاده می گردید. در این شاسی امکان کشت مستقیم نمی باشد و نگهداری و کاشت در گلدان و جعبه های کاشت انجام می گیرد. از شاسی جهت تهیه نشاء ریشه دار کردن قلمه ها ، عادت دادن گیاهان به محیط و کشت گیاهان حساس به سرما استفاده می شود.

منبع: دانش نامه رشد و نامعلوم

0 پاسخ

ثبت دیدگاه

مایل به ملحق شدن به بحث هستید ؟
به ما بپیوندید !

دیدگاهتان را بنویسید